تاسیسات: سیستم های اعلام حریق از جمله تجهیزات بسیار ضروری و حساس در کلیه مراکز، ساختمان ها و مکان های
حساس می باشد. اما شاید بسیاری از افراد با این مسئله که سیستم اعلام حریق چیست و چه اجزائی در کنار هم یک سیستم اعلام حریق کامل را شامل می شوند آشنا نباشند. در این مطلب بصورت کلی به آشنایی با سیستم های اعلام حریق و اجزای تشکیل دهنده آن می پردازیم و همچنین نگاهی گذرا به مقوله تجهیز یک سیستم اعلام حریق به سیستم اطفاء حریق خواهیم انداخت با چیدانه همراه باشید.
سیستم اعلام حریق
سیستم اعلام حریق چیست؟
سیستم اعلام حریق جهت آشکار سازی حریق به منظور جلوگیری از گسترش آن می باشد تا از بروز آتش سوزی های بزرگ که گاه خسارت های مالی و جانی زیادی را بر جای می گذارد جلوگیری شود. نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق بدین گونه است که زمانی که کوچکترین شعله، دود و یا حرارت ناشی از حریق توسط دتکتورها حس می گردد، سیستم مرکزی تابلوی اعلام حریق سیستم هشدار صوتی آژیر را به صدار در آورده و یا فرمان های لازم به سیستم اطفاء حریق جهت خاموش نمودن آتش فرستاده می شود.
اجزای تشکیل دهنده سیستم های اطفاء حریق
اجزای تشکیل دهنده سیستم اعلام حریق
سیستم های اعلام حریق دارای اجزای تشکیل دنده ای هستند که در تعامل کامل با هم هستند و نقص در یکی از آن ها باعث نقص در روند اعلام حریق خواهد شد، پس باید این اجزای تشکیل دهنده به صورت مداوم مورد بررسی قرار بگیرند، این اجزا عبارتند از:
پانل کنترل (تصمیم گیرنده)
ریپیتر( تکرار کننده)
دتکتور (آشکار کننده اتوماتیک)
کال پوینت ( آشکار کننده دستی)
زنگ اخبار و آژیر (اعلام کننده داخلی و خارجی)
باطری و شارژر (تغذیه کننده)
کابل و سیم {(اتصال دهنده)
قابلیت های سیستم اطفاء حریق
قابلیت های فنی سیستم های اعلام حریق
سیستم اعلام حریق با قابلیت تشخیص دود گازها و بخارات مختلف و انواع ناخالصی های هوا با توجه به نوع دتکتور و تعداد نقاط مورد شناسایی در مرکز با امکان اعلام به صورت آژیر الکتریکی، آژیر بادی، زنگ، فلاشر و تلفن کننده این امکان را می دهد که در ابتدای شروع حریق بتوان جهت اطفاء چه بصورت دستی چه با خاموش کننده های اتوماتیک قبل از گسترش زمینه آتش به دیگر قسمت ها اقدام نمود.
تعمیر و نگه داری سیست های اطفاء حریق
نگه داری و تعمیر سیستم های اعلام حریق
مالک سیستم، مسئولیت نگهداری و حفظ سیستم‌های اعلام و اطفاء حریق و تجهیزات جانبی آنها را در شرایط عملکرد مناسب به عهده دارد. نگهداری و تعمیرات تجهیزات اطفاء حریق نیز با توجه به حساسیت منطقی آنها در جلوگیری از بروز فاجعه و خسارات فراوان بسیار مورد توجه می‌باشند. انجام بازرسی و تست‌های مربوطه بر روی سیستم، با استفاده از یک مبنای منظم، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در سیستم‌های اطفای حریق برپایه آب، فواصل زمانی بین بازرسی‌ها ممکن است بدلیل آلوده‌ بودن آب تغذیه، خورنده بودن آب و یا حتی بدلیل خورنده بودن محیط تغییر کند. از نکات حائز اهمیت این که هرگونه عملیات نگهداری و تعمیرات بر روی سیستم که مستلزم خارج کردن تمامی یا بخشی از سیستم تشخیص حریق (Detection) از سرویس می‌باشد، ممکن است قابلیت‌های حفاظت از حریق مجموعه را حذف نموده و با چالش مواجه کند. لذا پیش از این نوع تعمیرات، می‌بایست، مرجع صاحب صلاحیت (کارفرما) را مطلع نموده و پس از اخذ مجوز لازم و توجه کافی جهت استفاده از روش‌های دستی خاموش‌سازی حریق و بکارگیری گشتی‌های آتش‌نشانی در ناحیه‌ای که سیستم محافظت از حریق آن تحت تعمیر است، نسبت به اصلاح موارد اقدام شود.
سیستم اطفا< حریق مرکزی
سیستم اعلام حریق مرکزی
در این نوع از سیستم اعلام حریق، قسمتهایی از ساختمان جهت نصب دتکتور ها و شستی ها در نظر گرفته می شود و سیستم اصلی در یک محل مشخص و کاملا در دسترس نصب می شود به طوری که در صورت وقوع آتش سوزی در محل یکی از دتکتورها سیستم اعلام حریق به صدا در آمده و محل آن را با استفاده با یک لامپ روشن بر روی دستگاه مرکزی اعلام می کند و همچنین یک چراغ چشمک زن بر روی سر درب محل وقوع آتش افراد را از محل آتش مطلع می سازد.
سیستم اطفا حریق های مدرن
آشنایی با سیستم های اطفاء حریق
حالا که با سیستم های اعلام حریق آشنا شدید، باید بدانید که بعد از اعلام نوبت به اطفاء حریق می رسد که آن ها هم سیستم های جداگانه ای برای خود دارند که در ادامه می خواهیم با آن ها آشنا شویم.
سیستم اطفاء حریق چیست
سیستم اطفاء حریق چیست؟
سیستم اطفا حریق به دو صورت دستی و اتوماتیک می باشد. وظیفه سیستم اطفا حریق فرو نشادن و خاموش کردن آتش می باشد. سیستم اطفا حریق همانند سیستم اعلام حریق دارای تابلوی مرکزی بوده و بسته به نوع سیستم خاموش کننده آب و یا گاز، دارای اجزا مختص به خود می باشد. به طور کلی به وسایل و یا سیستم هایی که بتوانند آتش و حریق را خاموش و اطفاء نمایند سیستم اطفاء حریق می گویند. به کار بردن سیستم اطفاء حریق در مکان هایی که احتمال مشتعل شدن و آتش سوزی مواد مانند کارخانجات مواد شیمیایی وجود دارد ضروری است.
اجزای تشکیل دهنده سیستم اعلام حریق
اجزای تشکیل دهنده سیستم اطفاء حریق
سیستم‌های اعلام حریق خودکار قدیمی، معمولا از یک حسگر یا آشکارساز که خود متصل به خروجی صوتی بود، تشکیل شده بودند. ولی این سیستم‌ها در سال‌های اخیر، دیگر مورد استفاده قرار نمی‌گیرند. سیستم‌های جدیدتر معمولا از تعدادی شستی اعلام حریق و تعدادی حسگر یا آشکارساز (Detector)، یک سیستم پردازش مرکزی و تعدادی خروجی تشکیل می‌شوند.
انواع سیستم های اعلام و اطفاء حریق
انواع سیستم های اطفاء حریق
سیستم های اطفاء حریق دارای انواع مختلفی هستند که بنا بر شرایط محیطی و شرایط خاص دیگر از یکی از آن ها استفاده می شود.
۱- سیستم اطفاء حریق کف
از این گونه سیستم های اطفاء حریق معمولا در جاهای پر خطر مانند سالن های رنگ، آشیانه های هواپیما، مخازن سوخت، انبارهایی که مواد اشتعال زا نگهداری می کنند به کار می رود.
۲- سیستم اتوماتیک افشان آب
در مکان هایی که مواد هدایت کننده آتش مانند چوب، کاغذ، پارچه نگهداری می شود از سیستم اطفاء حریق افشان آب استفاده میکنند.
۳- سیستم اطفاء حریق اتوماتیک گازی
در جاهایی که ممکن است استفاده از آب و یا کف به محصول صدمه بزند از گاز برای هدایت و خاموش کردن آتش و حریق استفاده می شود.
۴- سیستم اطفاء حریق اتوماتیک پودری
کاربرد این نوع سیستم در اتاق های کامپیوتر، اتاق سرور، تابلو های برق، موتور های برق می باشد.
۵-سیستم اطفاء حریق اتوماتیک فوم
برای انبارهای مواد شیمیایی، مخازن مواد نفتی و شیمیایی، آشیانه های هواپیما، تاسیسات نفتی به کار می رود.
شاید دوست داشته باشید راجع به دیگر تاسیسات خانه بیشتر بدانید: دستگاه تصفیه هوا در خانه: ویژگی ها، مزایا و معایب
تاسیسات: با موتورخانه ها بیشتر آشنا شوید
پرده هوا و کاربرد آن در معماری
انواع شومینه های مدرن در دکوراسیون داخلی
کدام دستگاه تصفیه آب خانگی مناسب تر است؟
رفع نم و رطوبت دیوار و سقف ساختمان
تاسیسات برقی ساختمان: انواع کلید و پریز
منبع: چیدانه