چالش پرداخت شارژ ماهانه ساختمان تقریبا در همه مجتمع‌های مسکونی –ساختمان‌های 4 واحدی و بالاتر- وجود دارد با این تفاوت که در مجتمع‌های زیر 10 واحد، بدهی ساکنان خفیف و در مجتمع‌‌های بالای 30 واحد، شدت اختلافات داخلی ساکنان برسر نحوه محاسبه شارژ و میزان تاخیر در پرداخت آن فوق‌العاده زیاد است.
به همین دلیل است که انتخاب مدیرساختمان در مجتمع‌ها کاری بس دشوار محسوب می‌شود تا جایی که به دلیل پرهیز اعضا از مدیر شدن، گاهی اوقات حضار مجبور به قرعه‌کشی می‌شوند تا برنده بدشانس برای دوره‌ای 6 ماهه یا حداکثر یکساله، مسوولیت سنگین مدیریت ساختمان را برعهده بگیرد. وصول شارژ ماهانه سخت‌ترین مسوولیت یک مدیر ساختمان و هزینه‌کرد آن ساده‌ترین و جذاب‌ترین بخش از این مسوولیت به حساب می‌آید! گاهی اوقات آنچه باعث مقاومت ساکنان در پرداخت شارژ می‌شود، رفتار سلیقه‌ای و از نگاه ساکنان غیرمنطقی مدیر در هزینه موجودی صندوق ساختمان است. اما گذشته از این موضوع، دعوای شارژی در آپارتمان‌ها ریشه در دو موضوع دارد. موضوع اول مبلغ شارژ و موضوع دوم تنبلی ساکنان در پرداخت به موقع آن است. تجربه نشان داده مدیر ساختمان معمولا از روی هزینه‌های چند ماه متوالی مجتمع، به عددی می‌رسد که تصور می‌کند آن عدد باید ملاک محاسبه شارژ ماهانه باشد. در این میان، نحوه هزینه‌کرد اصلا مورد توجه قرار نمی‌گیرد. باز هم تجربه نشان داده به محض تعویض مدیر ساختمان، میزان شارژ نیز یک ماه بعد تغییر می‌کند. خواه سال به پایان رسیده باشد یا سال در نیمه قرار داشته باشد! در این مجال، برای پایان دادن به دعوای شارژی در مجتمع‌های شما، بعد از کلی تحقیق و بررسی درباره هزینه‌هایی که این روزها به بخش مشاع –مشترک- ساختمان‌های مسکونی تحمیل می‌شود، روشی جدید و منطبق با واقعیتی را برای محاسبه شارژ ماهانه ساختمان تدارک دیده‌ایم و معتقدیم این روش می‌تواند در همه مجتمع‌ها مورد استفاده قرار بگیرد. اما قبل از اینکه از این روش رونمایی کنیم، شیوه‌‌های رایج در مجتمع‌ها را با هم مرور می‌کنیم:
قدیمی‌ترین شکل محاسبه شارژ ماهانه ساختمان، تعیین یک عدد مطلق برای همه واحدها است. در این روش، مدیرساختمان کاری به متراژ واحد و تعداد اعضای خانوار ندارد و برای همه ساکنان، یک مبلغ را تعیین می‌کند. ایراد این شیوه این است که ساکنان کم‌تعداد یا کسانی که در هفته یکی دو روز در منزل نیستند، شارژ را اجحاف به خود می‌دانند و از پرداخت آن سر باز می‌زنند. شیوه دیگری برای محاسبه شارژ وجود دارد که ابتدا یک رقم پایه برای همه ساکنان تعیین می‌کند و سپس متناسب با متراژ واحدها، درصدی به شارژ پایه افزوده می‌شود.
در شیوه سوم نیز ملاک محاسبه شارژ، تعداد اعضای خانوار است که ایراد این شیوه نیز رابطه مخدوش بین تعداد اعضا با میزان مصرف خدمات مشاع ساختمان نظیر آب، برق و گاز است (ممکن است یک خانوار 4نفره در هفته 4بار از حمام استفاده کند، اما یک زوج تازه، هفته‌ای حداقل 7بار – سرجمع 14بار به ازای هر نفر- از حمام استفاده کند). پس همانطور که ملاحظه می‌شود در تمام شیوه‌های فعلی محاسبه شارژ ماهانه، ایراد و نقص و مشکل وجود دارد. 
پشنهاد ما برای رفع ایرادات در شیوه های رایج و ایجاد یک رضایت نسبی میان تمامی اعضاء مجتمع، توافق بر یک راه ترکیبی است که در آن، به تعداد نفرات، متراژ، طبقه بصورت مستقیم و یا غیر مستقیم توجه شده است. در واقع، میتوان به توافق رسید که به ازاء هر نفر، مبلغی دریافت شود، همچنین به ازاء هر متر، مبلغی به میزان شارژ اضافه گردد و ... . در این روش، پارامترها بصورت مستقیم دخالت داده شده است اما میتوان روش کاملتری را در نظر گرفت که بر اساس آن، میزان هزینه های یک مجتمع دخالت مستقیم در میزان شارژ دارد. جهت روشن تر شدن مطلب، درنظر بگیرید که هزینه قبض آب را بتوان بر اساس نفرات میان اعضاء تقسیم کرد، هزینه قبض گاز را بر اساس ترکیبی از نفرات و متراژ ، هزینه سرایدار، نگهبان و موارد مشترک را به تعداد واحد و موارد دیگر.
در روش پیشنهادی، سهم هر واحد از هزینه ها معین شده و هر واحد، مشاهده خواهد کرد که بابت چه چیزی باید مبلغ شارژ را پرداخت کند. بدیهی است که انجام محاسبات فوق برای واحدهای زیاد، کاری بس پیچیده و شاید غیرممکن باشد. اما با ظهور نرم افزارهای محاسباتی، دیگر نباید نگران چنین مسایلی بود. نرم افزار مدیریت شارژ ساختمان کاشانه، روش فوق را به بهترین شکل ممکن، اجرا میکند. در صورت وجود هرگونه سوال، با ما تماس بگیرید.