در زمان انتخاب پوشش هاي بيروني براي ساختمان توجه به چند نكته ضروري است:
مقاومت در برابر نفوذ آب؛ كه اهميت زيادي در طول عمر نماي ساختمان شما دارد
سادگي نصب و برچيدن نما؛ ممكن است شما در آينده تصميم بگيرد كه نماي ساختمان خود را تعويض نماييد، بنابراين بهتر است كه نما به راحتي قابل نصب و قابل جمع آوري باشد
توجه به ضريب عايق حرارتي ؛ در هنگام تهيه متريال براي نما به ضريب عايق حرارتي يا ضريب R توجه نماييد. به اين شكل كه هر چه اين ضريب بالاتر باشد بهتر است و كمتر موجب تبادل حرارتي و هدر رفتن انرژي مي‌گردد.
زيبايي ظاهري ؛ از آنجاييكه نماي ساختمان شما اولين چيزي است كه به نظر بيننده مي رسد بنابراين دقت نماييد كه متريال و نوع نماي انتخابي شما زيبايي بصري مناسبي داشته باشد.
تطابق پذيري ؛ توجه داشته باشيد كه نوع نمايي كه شما انتخاب مي‌كنيد نبايد كه جداي از نوع كاربري شما از ساختمان باشد. بعنوان مثال برخي از نماهايي كه براي ساختمانهايي با كاربري اداري مناسب هستند ممكن است براي ساختمانهايي با كاربري مسكوني مناسب نباشند. از طرفي نماي انتخابي بهتر است كه با توجه به شرايط محيطي و با توجه به نوع نماي ساختمانهاي اطراف باشد.
دوام و ماندگاري؛ نماي انتخابي شما بايد در برابر شرايط آب و هوايي منطقه شما مقاوم باشد و مثلاً به دليل تغييرات درجه حرارت شكل اوليه خودش را از دست ندهد.
انواع متريال مورد استفاده در نماهاي ساختماني
ظاهر و چگونگي نماي ساختمان شما مهم ترين تاثير را در نظر و عقيده ديگران نسبت به ساختمان مي‌گذارد. زماني كه مي‌خواهيد نسبت به انتخاب نماي ساختمان اقدام نماييد، قبل از آن در خصوص انتخاب متريال مناسب نماي ساختمانتان با توجه به سبك معماري و نكاتي كه در انتخاب يك نماي خوب موثر است توجه فرماييد. در ادامه انواع متريالي كه مي‌توانيد براي نماي ساختمان انتخاب كنيد بطور مختصر شرح داده مي‌شود:
1-نماي اجرا شده با ماسه و سيمان ؛
اين نماها كه با تركيبي از سيمان، ماسه شسته شده و آهك اجرا مي‌شود. بعد از ده 1950 ساختمانهاي زيادي با اين تركيب نماكاري شده اند. البته اجراي اينگونه نما ها مشكلاتي دارد كه از جمله آنها مي توان به ضرورت آب پاشي روي نما تا چند روز و روزي 2 تا 3 بار براي جلوگيري از ريزش پوشش اشاره نمود. در اين نما ها مي‌توان از ماسه هاي رنگي نيز استفاده نمود. در اين نماها هم مي توان بعد از اتمام كار و خشك شدن سطح از رنگ آميزي استفاده نمود و هم ميتوان رنگ را با ملاط قبل از استفاده روي سطوح مخلوط نمود.
2-نماي اجرا شده با سنگ هاي آنتيك ؛
چنانچه علاقه به ساختمانهاي قديمي و تاريخي داريد، بايد بدانيد كه بكاربردن سنگهاي نامنظم براي نماي ساختمانها يكي از قديمي ترين شيوه ها براي پوشش نماي ساختمانها بوده است. اين سنگها از انواع تراورتن، مالون است كه با مواد رزيني پوشش داده مي شوند. اين نوع سنگها هم براي فضاهاي داخلي و هم فضاهاي بيروني مناسب مي‌باشند.
 
3-نماي اجرا شده با پانل سيماني داراي الياف شيشه(فایبر سمنت برد)؛
اين پانل ها مي تواند نمايي شبيه نماي چوبي يا سيماني به شما بدهد. اگر مي‌خواهيد نمايي داشته باشيد كه مثالاً شبيه نماي چوبي باشد اما از مقاومت بالاتر از چوب برخوردار باشد مي‌توانيد از اين نوع پانل ها استفاده كنيد. اين پانل ها ضد آتش، ضد موريانه است و گاهاً داراي گارانتي طولاني نيز مي‌باشند. البته اينجا بايد به اين نكته اشاره كنيم كه اين نوع پانل ها با پانل هاي سيماني كه با الياف آزبست تهيه مي‌شوند و بسيار زيانبار براي سلامتي هستند فرق مي‌كند.
4-نماي اجرا شده با پانل هاي چوبي ؛
امكانات و پيشرفتهاي علمي اين امكان را ايجاد نموده است تا چوب طبيعي را در برابر شرايط جووي مقاوم نموده و از آن در نماي ساختمان استفاده نمود. چوبهاي مقاومي از قبيل چوب سدر، كاج، صنوبر، درخت آهن( Redwood ) و درخت سرو بيشتر براي نما استفاده مي‌شوند. نكته‌اي كه در خصوص استفاده از اين چوبها براي نماي مهم است مساله نگهداري از آنها مي باشد. اين چوبها بايد بطور دوره‌ اي توسط افراد كارآزموده و با موارد رزين وينيل استاندارد پوشيده شوند.
5-نماي اجرا شده با آجرهاي مخصوص نما ‌؛
آجر نما ها حس طبيعي بودن و احساس آرامش بخشي را القاء مي‌نمايد. اين نوع نما نياز به نگهداري خاصي ندارد. و شايد تا بيست سال هم نياز به تميز كاري نداشته باشد.
6-نماي اجرا شده با چوب پلاست (Wood-plastic composites)
اين نما شبيه به پانل هاي چوبي است و البته مزايا و معايب خاص خود را دارد از جمله اينكه مشكلات نگهداري پانل هاي چوبي را ندارد، دچار موريانه و قارچ نمي‌شود و از پانل هاي چوبي ارزان قيمت تر مي باشد اما ظاهر آن زيبايي خاص چوب را نشان نمي‌دهد.
7-نماي كار شده با ورق هاي استيل گالوانيزه رنگي ؛
اين ورق هاي استيل در زمان تغييرات حرارتي مقاومت خوبي در برابر تغيير شكل و فرم دارند. اين ورق ها را مي‌توان به هر شكل و فرمي كه مد نظرتان باشد روي نماي ساختمان استفاده نماييد. معمولا اين ورق ها در تركيب با نماي چوبي چشم‌انداز زيباي از نماي ساختمان ايجاد مي‌نمايد. استفاده از اين ورق هاي استيل نمايي مدرن به ساختمان مي‌دهد. لازم به ذكر است كه اين ورق هاي استيل در كشور ما كمتر براي نما استفاده مي‌شود.
8-اجراي نما با ورق هاي كامپوزيت آلومينيومي ؛
امروزه استفاده از پنل هاي آلومينيومي در نماي ساختمانها بسيار رواج يافته است. اين پنل ها در رنگهاي مختلفي در بازار وجود دارد. اين پنل ها از مزايايي مانند وزن سبك، اجراي راحت، تنوع رنگ و صرفه اقتصادي برخوردار مي‌باشد. از طرفي معايبي نيز دارد از جمله عايق نامناسب در برابر صوت و حرارت، عدم مقاومت در برابر آتش سوزي، جرم پذيري بالا و تغيير شكل در برابر فشارهاي محيطي.
 
9-نماي اجرا شده با پنل هاي پلاستيكي ؛
اين پنل ها از ماده پلي وينيل كلرايد(PVC ) ساخته مي‌شود. استفاده از اين ماده در نما در كشورمان رو به افزايش است و شايد به مرور جاي پانل هاي كامپوزيت آلومينيومي را بگيرد. از جمله مزاياي اين پانل ها مي توان به سبک بودن، مقاومت در براير ضربه و رطوبت، عايق گرما و سرما و صدا ،طول عمر زياد، قابليت نصب روي سطوح مختلف وقابل شستشو اشاره نمود. از جمله معايب مهم اين پانل ها قابليت اشتعال آنها مي‌باشد كه البته سعي مي‌شود با تركيبات شيميايي خاصي آن را ضد حريق نمايند.
10-نماي كار شده با سنگ هاي برش خورده منظم ؛
استفاده از سنگهاي برش خورده منظم از قديم در كشورمان رايج بوده است. در قديم اين سنگ ها به شكل زبر و غير صيغلي روي نماها كار مي‌شدند اما اكنون اين سنگ ها صيغل مي‌خورند و گاهي همانند سنگهاي گرانيت كاملاً براق و صيغلي مي‌شوند. از جمله مزاياي استفاده از سنگ طبيعي براي نما مي‌توان به عدم تغيير شكل در طول زمان و زيبايي طبيعي سنگ كه اين زيبايي هميشگي است اشاره نمود. از طرف ديگر از جمله مشكلات استفاده از سنگ در نما مي‌توان به تحميل وزن زياد به ساختمان و مشكل در نصب آن اشاره نمود. از انواع سنگهايي كه در بازار ايران براي نما استفاده مي‌شود مي‌توان به سنگهاي گرانيت، تراورتن، مرمر، انواع ماسه سنگ‌ها، ديوريت، گابرو و كوارتزيت اشاره نمود.
 
11-نماي كار شده با مواد گرانوليت (نماي مينرال) ؛
نمای مینرال تشکیل شده است از اجزاي سنگهای معدنی به شكل گرانول و با رنگبندي گوناگون كه با رزین های صنعتی وچسب های سیلیکونی وآکریلیک وآب مخلوط و روي نما كار مي‌شود. از جمله ويژگيهاي اين نوع نما مي‌توان به اجرای سریع ، وزن سبك، عايق دربرابر سرماوگرما، قابليت شستشو و تنوع در رنگ نام برد.
12-نماي كار شده با شيشه ( Curtin wall ) ؛
اين نما كه بصورت تركيبي از چارچوب آلومينيومي و شيشه كار مي‌شود امروزه بيشتر در نماي ساختمانهاي اداري و تجاري استفاده مي‌شود. ضخامت شيشه هاي بكاررفته در اين نما بين 18 تا 40 ميليمتر مي‌باشد. فاكتورهايي كه در انتخاب شيشه براي نما اهميت دارد شامل وضعيت عايق بودن حرارتي و صوتي، ايمني و شكنندگي، زيبايي ظاهري ،كنترل طيف هاي مضر نور خورشيد و زاويه انعكاس نور خورشيد مي‌باشند.
منبع خبر : وبلاگ دانستني‌هاي دكويار